Lohikunta Oy, Juhana Herttuan puistokatu 18, 20100 Turku
+358 207 479 540

Jäljitettävyys

Elintarvikealan toimijoille on lainsäädännössä asetettu vastuu tuotteidensa jäljitettävyydestä. Se tarkoittaa, että elintarvikealan toimijan on pystyttävä osoittamaan, mistä elintarvike-erä tai sen raaka-aine on tullut.

Me käytämme tuotteidemme jäljitettävyyden osoittamisessa eräkoodia, joka on merkitty kaikkien pakattujen tuotteidemme etikettiin. Eräkoodista pystymme esimerkiksi tuoreen kalan osalta heti sanomaan, kenen kasvattajan kalasta on kysymys. Lisäksi eräkoodista käy ilmi, milloin esimerkiksi fileet on tuotannossamme valmistettu. Eräkoodin perusteella kaikki tuoreet kalatuotteet pystytään siis jäljittämään kasvattajaan ja perkuuerään saakka.

Etikettiin on myös merkitty kalan alkuperämaa.

Me ilmoitamme tuoreiden kalojen ja kalatuotteiden kohdalla aina myös nosto- tai pyyntipäivän. Se on tosin marraskuun 2016 alusta alkaen ollut vapaaehtoista, koska vastaavaa velvollisuutta ei ole EU-säädöksissä eikä sitä sen vuoksi voida vaatia tuontikaloiltakaan. Meidän mielestämme kalan nosto- tai pyyntipäivä on tuoreissa tuotteissa kuitenkin niin olennainen tieto, että emme ole muuttaneet käytäntöämme lakimuutoksesta huolimatta.

Nostopäivän perusteella voikin havaita, että kokonaiset kalat ovat nopeimmillaan tehtaanmyymälässämme jo nostopäivää seuraavana päivänä. Ruodottomien fileiden kohdalla menee kuitenkin yleensä vähintään kaksi päivää ennen kuin ne saadaan myymälään, sillä ruodot eivät irtoa aivan tuoreesta kalasta.

Myös savutuotteisiimme on merkitty eräkoodi. Sen perusteella pystymme selvittämään, milloin ja missä savutuote on valmistettu ja mitä kalaerää siihen on käytetty. Eräkoodin perusteella pystymme myös savutuotteiden osalta jäljittämään kalan kasvattajan ja perkuuerän sekä sen, milloin kala on ennen savustusta tuotannossamme käsitelty.

Myös pakastetuotteissamme on vastaava eräkoodi. Lisäksi pakastetuotteissa on mainittu, milloin tuote on pakastettu.

Eräkoodi on siis varsin tärkeä tieto etiketeissä. Luonnollisesti myös tuotteen viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen päiväys sekä paljon muutakin tietoa on merkitty etikettiin.

Lue myös: Kylmäketjun säilyttäminen