Lohikunta Oy, Juhana Herttuan puistokatu 18, 20100 Turku
kts. yhteystiedot

Tiedote 24.1.2018

Norjalaisen lohen tuonti kovassa kasvussa

Norjan vientitilastojen mukaan tuoretta norjalaista lohta lähetettiin vuonna 2017 Suomeen kaikkiaan 27,4 miljoonaa kiloa. Viennin arvo oli lähes 158 miljoonaa euroa. Lohen viennin määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna noin 4,7 miljoonaa kiloa eli peräti 21 %. Viennin arvo kasvoi puolestaan 16,5 miljoonaa euroa eli 12 %.

Kokonaistuonti Norjasta on vielä mainittuja lukujakin suurempi, kun siihen lasketaan mukaan myös muu kuin kokonainen tuore lohi. Lisäksi viime vuonna Norjasta lähetettiin Suomeen myös tuoretta kirjolohta noin puoli miljoonaa kiloa. Norjalaisen kirjolohen tuonnin määrä Suomeen onkin kahden viimeisen vuoden aikana peräti kolminkertaistunut.

Erityisesti loppuvuonna 2017 norjalaisen tuontilohen hinta putosi merkittävästi. Se myös pudotti kotimaisen kirjolohen menekkiä selvästi.

Valtioneuvoston joulukuussa 2014 hyväksymän vesiviljelystrategian tavoitteena on kaksinkertaistaa kotimaisen kalanviljelyn tuotanto vuoteen 2022 mennessä. Tähän mennessä konkreettiset toimenpiteet ovat kuitenkin olleet vähäisiä. Päättäjien olisi nyt korkea aika herätä todellisuuteen ja yhä lisääntyviin tuontimääriin.