Lohikunta Oy, Juhana Herttuan puistokatu 18, 20100 Turku
kts. yhteystiedot

Norjalaista

Norjalaista lohta 450.000 eurolla päivässä

Norjan vientitilastojen mukaan tuoretta norjalaista lohta lähetettiin vuonna 2018 Suomeen kaikkiaan lähes 26,5 miljoonaa kiloa. Viennin arvo oli euroissa lähes 164 miljoonaa.

Norjalaisen lohen tuonnin määrä on siis keskimäärin yli puoli miljoonaa kiloa ja arvoltaan yli kolme miljoonaa euroa viikossa. Tai vastaavasti yli 72,5 tonnia ja lähes 450.000 euroa joka ikinen päivä.

Jokaisesta tuontilohikilosta maksetaan monta euroa työstä ja pari euroa voittoa päälle. Nämä rahavirrat saisivat mieluummin jäädä kotimaahan.

Norjan tuonnin mittapuuta mietittäessä on hyvä muistaa, että kotimaisen kirjolohen kasvatus on rajoitusten jälkeen vakiintunut 12 – 14 miljoonaan kiloon vuodessa.

Yksistään norjalaista lohta tuodaan siis Suomeen kaksinkertainen määrä kotimaiseen kasvatukseen verrattuna. Tämän lisäksi Suomeen tuodaan vuosittain noin 10 miljoonaa kiloa kirjolohta Ruotsista. Viime vuonna myös tanskalaisen kirjolohen tuonti Suomeen lisääntyi.

Valtioneuvoston joulukuussa 2014 hyväksymän vesiviljelystrategian tavoitteena on kaksinkertaistaa kotimaisen kalanviljelyn tuotanto vuoteen 2022 mennessä. Tähän mennessä konkreettiset toimenpiteet ovat kuitenkin olleet varsin vaatimattomia. Juhlapuheita päättäjillä kyllä riittää, mutta koska saadaan tekoja?

Heikki Mäkinen
toimitusjohtaja