Lohikunta Oy, Juhana Herttuan puistokatu 18, 20100 Turku
kts. yhteystiedot

Musta perjantai

Kotimaiselle kirjolohelle todellinen musta perjantai

Suomessa eletään parhaillaan kotimaisen kirjolohen kiivainta perkuusesonkia. Kuuma kesä verotti kirjolohen kasvua, mutta onneksi leuto syksy antoi mahdollisuuden ruokkia kalaa pidempään. Niinpä kasvattajilla on nyt hyvänkokoista ja laadukasta kirjolohta perattavanaan.

Luulisi että kaupatkin ovat mielissään, kun kotimaista kalaa on taas reilusti saatavilla.

Mutta eipä mitään. Toinen kahdesta isosta kauppaketjusta tuo kuluttajille Black Friday -hengessä tarjouskirjolohta Tanskasta.

Kotimainen kirjolohi on hyväksytty WWF Suomen suositeltavien kalojen listalle. Valinta perustui kotimaisen kasvatuksen ekologisuuteen ja vastuullisuuteen. Kuluttajat haluavatkin lisää kotimaista kalaa. Myös kotimaiset kasvattajat ovat valmiita vastaamaan haasteeseen, kunhan viranomaisilta saadaan lisää kasvatuslupia.

Kotimaisen kalan tarjontaa saadaan lisättyä vain koko ketjun yhteisillä ponnistuksilla. On todella harmillista, että kauppa haluaa tuoda parhaaseen sesonkiaikaan tarjouskalaa ulkomailta. Pelkät juhlavat puheet kaupan halusta lisätä kotimaisen kalan käyttöä eivät riitä, kun teot ovat ihan jotain muuta.

Heikki Mäkinen
toimitusjohtaja