Lohikunta Oy, Juhana Herttuan puistokatu 18, 20100 Turku
kts. yhteystiedot

Jatkojalostusta

Lohikunta laajentaa jatkojalostukseen

Lohikunnan pääasiallinen toiminta käsittää kirjolohen jalostusta fileiksi, annospaloiksi, suikaleiksi, kuutioiksi ja muiksi tuotteiksi. Näitä myydään kotimaassa ruokateollisuudelle ja jatkojalostajille sekä tietenkin myös tuorekaupan tukku- ja vähittäissektoreille. Lisäksi viemme tuotteitamme mm. Ruotsiin, Viroon, Latviaan ja Japaniin. Erityisesti kirjolohen mäti on kysytty tuote vientimarkkinoillakin.

Nyt laajennamme toimintaamme myös omaan jatkojalostukseen. Maskuun avattavassa kalasavustamossamme valmistetaan laadukkaat lämmin- ja kylmäsavutuotteet sekä loimutetut fileet ja graavituotteet. Myös pihvit ja pyörykät sekä monenlaiset muut paistetut tuotteet tulevat valikoimiimme.

Korona on iskenyt myös kalanjalostukseen ja erityisesti norjalainen lohi on jälleen kerran sotkenut markkinoita. Vaikka kauppaketjut korostavat kyllä mainonnassaan kotimaisen ruokatuotannon tukemista, niin todellisuus on aivan toinen. Kevään kampanjoissa onkin käytetty hyvin paljon ulkomaista kalaa.

Myös valtion toimet kotimaisen kalan kulutuksen kasvattamiseksi ovat jääneet melko vaatimattomiksi. Valtioneuvoston joulukuussa 2014 hyväksymän vesiviljelystrategian tavoitteena oli mm. kaksinkertaistaa kotimaisen kalankasvatuksen määrä. Käytännössä kotimainen kasvatus on kuitenkin junnannut jo vuosia paikoillaan, vaikka muualla maailmassa kasvu on ollut hyvinkin voimakasta.

Samalla ulkomaisen kalan osuus suomalaisten syömästä kalasta on jatkuvasti noussut. Nykyisin enää alle viidennes Suomessa syötävästä kalasta on kotimaista. Voidaankin sanoa, että päättäjien toimet ovat jääneet juhlapuheiden asteelle.

Me Lohikunnassa uskomme kuitenkin yhä laadukkaiden kotimaisten kalatuotteiden kysyntään ja sen kasvuun. Kotimainen kala on paitsi turvallista ja terveellistä lähiruokaa, myös vastuullinen ja ekologinen valinta, joka tuo lisää työtä suomalaisille.

Myös WWF Suomi on nostanut kotimaisen kasvatetun kirjolohen ja siian suositeltavien kalojen listalleen. Valinnan perusteena on kotimaisen kasvatuksen ympäristövaikutusten tuntuva vähentyminen. Esimerkiksi tuontilohet eivät ole vastaavaa suositusta saaneet.

Suomessa kalankasvatus on ainoa Itämereen vaikuttava toimiala, joka on onnistunut saavuttamaan vesiensuojelun tavoiteohjelman asettamat päästötavoitteet. Silti kalankasvatus nähdään toimintana, jota halutaan vain rajoittaa. Samaan aikaan kalan vuotuinen kauppatase on yli 350 miljoonaa euroa alijäämäinen ja rahat suomalaisten kalaostoista valuvat ulkomaille.

Maskun laitoksen muutostyöt valmistuvat kesän aikana ja viimeistään elokuussa uudet tuotteet saadaan Turun talousalueen kauppoihin sekä Lohikunnan tehtaanmyymälään Turkuun. Myöhemmin jakelua laajennetaan muualle Suomeen ja myös vientiin.

Maskun laitokselle palkataan 5 – 10 uutta työntekijää, joiden rekrytointi aloitetaan heti. Kokonaisuutena investointi on noin miljoonan euron suuruinen, joten Lohikunnankin mittapuussa kysymys on merkittävästä hankkeesta.

Olemme panostaneet voimakkaasti myös fileoinnin sivujakeiden hyödyntämiseen. Kesän aikana valikoimiimme tulee myös monia uusia lemmikkiherkkuja kotimaisesta kirjolohesta.

Lisätietoa:
Heikki Mäkinen, toimitusjohtaja