Kylmäketju

Kalan laadun säilyminen moitteettomana edellyttää katkeamatonta kylmäketjua. Kala pitääkin kuljettaa kaupan kylmätiskistä kotiin mahdollisimman pian. Kuljetuksessa on hyvä pitää apuna kylmälaukkua tai kylmäkassia sekä kylmävaraajia. Erityisesti lämpimällä ilmalla tähän pitää kiinnittää erityistä huomiota. Kannattaa myös muistaa, että kylmälläkin ilmalla tarvitaan apuvälineitä, jos kalaa kuljetetaan esim. lämpimässä kulkuneuvossa.

Tuore kala ja mäti tulee säilyttää lähellä sulavan jään lämpötilaa eli nollaa astetta. Silloin tuotteet säilyvät mahdollisimman kauan. Lämpötilan nousu vain kolmeen asteeseenkin lyhentää heti säilyvyysaikaa olennaisesti. Muutkin kalatuotteet kannattaa säilyttää alle kolmessa asteessa.

Kotijääkaapit eivät useinkaan ole riittävän kylmiä kalan oikeaan säilyttämiseen. Vain uusimmissa jääkaapeissa on kaloille tarkoitettu säilytyslaatikko, jossa lämpötila pysyy riittävän kylmänä. Jääkaapin lämpötilaa on aina hyvä seurata lämpömittarilla.

Kylmäketjun kannalta kala on hyvä valmistaa ruoaksi mahdollisimman pian kotiin tuomisen jälkeen. Vaikka viimeiseen käyttöpäivään olisikin vielä aikaa, ei kala säily sinne asti jos kylmäketju on jo katkennut tai jos kalaa säilytetään liian lämpimässä. Kala kannattaakin hakea kaupasta mahdollisimman lähellä aiottua valmistuspäivää. Tarvittaessa kalan voi myös pakastaa.