Lohikunta Oy, Juhana Herttuan puistokatu 18, 20100 Turku
kts. yhteystiedot

Kalankasvatus laskussa

Kotimainen kasvatus junnaa paikoillaan

Luonnonvarakeskuksen uutisen mukaan kotimaisen ruokakalan kasvatus vuonna 2018 laski edellisvuoteen verrattuna 14,3 miljoonaan kiloon (14,6 milj.kg vuonna 2017). Kasvatetusta määrästä valtaosa eli 92 % oli kirjolohta (13,2 milj.kg).

Käytännössä kotimainen kasvatus on jo monta vuotta junnannut paikoillaan. Päättäjien juhlapuheet kotimaisen kasvatuksen lisäämisestä eivät tuota mitään tulosta, kun uusia kasvatuslupia ei saada. Niinpä kalan kulutuksen jatkuva kasvu on meillä yhä edelleen tuonnin varassa.

Viime vuonna myös kotimaisen kasvatuksen arvo oli selvässä laskussa. Luken arvioiden mukaan ruokakalan tuotannon arvo laski peräti noin 8 % edellisvuoteen verrattuna. Tähän oli syynä kirjolohen tuottajahinnan tavanomaista nopeampi pudotus syksyllä.

Vaikka syksy on kotimaisen kirjolohen parasta sesonkiaikaa, tuotiin viime syksynä kauppojen tarjouskampanjoihin runsaasti kirjolohta Ruotsista ja jopa Tanskasta. Vastuullisuuttaan kehuvalla kauppasektorilla onkin syytä katsoa tässä kohtaa peiliin. Kotimaisen kalan arvostuksesta on turha puhua, jos se ei edes sesonkiaikana kelpaa myyntiin.

Myös alkavalle syyskaudelle ennusmerkit näyttävät kotimaisille tuottajahinnoille nopeaa pudotusta. Ruotsista ja myös Norjasta on tullut markkinoille runsaasti kirjolohta, mikä on pudottanut kotimaisen kirjolohen hintoja jo nyt, vaikka sesonki ei ole edes vielä kunnolla alkanut.

Suomessa on kyllä laadittu lukuisia strategioita, visioita, ohjelmia ja suunnitelmia kotimaisen kalankasvatuksen lisäämiseksi. Lupakäytännössä suuntaus on kuitenkin ollut päinvastainen. Pikainen asennemuutos onkin ainoa keino kotimaisen kasvatuksen konkreettiseen lisäämiseen.

Kotimaisen kasvatuksen rajoittamiselle ei löydy kestäviä perusteluja, kun samaan aikaan ulkomailta rahdataan yhä enemmän lohta ja kirjolohta suomalaisten ruokalautasille. WWF:n vihreän suosituksen saaneet kotimaiset kirjolohet ja siiat ovatkin nyt aiheettomasti lupaviranomaisten punaisella listalla.

Heikki Mäkinen, toimitusjohtaja

Lue myös: Elinkeinopolitiikka sivuutettu kalankasvatuksen sääntelyssä