Lohikunta Oy, Juhana Herttuan puistokatu 18, 20100 Turku
kts. yhteystiedot

Jouluksi kotimaista

Joulupöytään kotimaista kirjolohta

Lohikaloja ja lohikalatuotteita tuotiin Suomeen viime vuonna peräti yli 42 miljoonaa kiloa. Tuonnin määrä on kaksinkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana.

Kotimaisen tuotannon osuus lohikalamarkkinoistamme on enää vain noin viidesosa. Niinpä kalan vuotuinen kauppatase onkin jo lähes 350 miljoonaa euroa negatiivinen.

Tänäkin syksynä kotimainen kirjolohi on menettänyt markkinaosuutta tuontilohelle. Kun esimerkiksi Norjasta viedään lohta viikossa lähes kaksi kertaa niin paljon kuin kirjolohta saadaan kasvattaa Suomessa koko vuoden aikana, ei järkevä kilpailu tuontilohen kanssa ole mahdollista.

Lisääntyneen tuonnin myötä kalamarkkinoiden suurimmat hyödyt ja rahavirrat valuvatkin nyt ulkomaille.

WWF hyväksyi vuonna 2014 kotimaisen kasvatetun kirjolohen suositeltavien kalojen listalleen. Valinta perustui kotimaisen kasvatuksen vastuullisuuteen ja ekologisuuteen. Tuontilohikalat eivät ole vastaavaa suositusta saaneet.

Kirjolohen kehittyneet ruokintatekniikat ja parantunut rehun laatu merkitsevät vähentyneen ympäristökuormituksen lisäksi myös parempaa kalan laatua. Kirjolohi on kiinteälihainen ja vähärasvainen tuote.

Kotimaisen kalan kulutusta lisäämällä saadaan lisää työtä ja tuloa suomalaisille. Se jättää myös lisää verotuloja Suomeen. Samalla kalan tuontia voidaan vähentää, jolloin kalan kauppatasettakin saadaan parannettua.

Joulun kalatiskeillä kuluttajilla on valinnanvaraa runsaasti. Valintaa tehdessä on hyvä pitää mielessä, että laadukas ja maukas kotimainen kirjolohi on vastuullisesti ja ekologisesti kasvatettua, turvallista ja terveellistä lähiruokaa.