Jäljitettävyys

Elintarvikealan toimijoille on lainsäädännössä asetettu vastuu tuotteidensa jäljitettävyydestä. Se tarkoittaa, että elintarvikealan toimijan on pystyttävä osoittamaan, mistä elintarvike-erä tai sen raaka-aine on tullut.

Me käytämme tuotteidemme jäljitettävyyden osoittamisessa eräkoodia, joka on merkitty kaikkien pakattujen tuotteidemme etikettiin. Eräkoodista pystymme esimerkiksi tuoreen kalan osalta heti sanomaan, kenen kasvattajan kalasta on kysymys. Lisäksi eräkoodista käy ilmi, milloin esimerkiksi fileet on tuotannossamme valmistettu. Eräkoodin perusteella kaikki tuoreet kalatuotteet pystytään siis jäljittämään kasvattajaan ja perkuuerään saakka.

Etikettiin on myös merkitty kalan alkuperämaa.

Myös savutuotteisiimme on merkitty eräkoodi. Sen perusteella pystymme selvittämään, milloin savutuote on valmistettu ja mitä kalaerää siihen on käytetty. Eräkoodin perusteella pystymme myös savutuotteiden osalta jäljittämään kalan kasvattajan ja perkuuerän sekä sen, milloin kala on ennen savustusta tuotannossamme käsitelty.

Myös pakastetuotteissamme on vastaava eräkoodi. Lisäksi pakastetuotteissa on mainittu, milloin tuote on pakastettu.

Eräkoodi on siis varsin tärkeä tieto etiketeissä. Luonnollisesti myös tuotteen viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen päiväys sekä paljon muutakin tietoa on merkitty etikettiin.

Lue myös: Kylmäketjun säilyttäminen