Lohikunta Oy, Juhana Herttuan puistokatu 18, 20100 Turku
kts. yhteystiedot

Iltalehti 19.5.2016

Kotimaista kalaa enemmän lautaselle

Kotimaista kalaa pitäisi suosia kun tuontilohen hinta nousee.

Tuontilohen kilohinnan nopea nousu aiheuttaa suuria muutoksia suomalaisten ruokailutottumuksissa. Suomalaiset totutettiin vuosien mittaan halpaan norjalaiseen loheen. Hyvää kalaa sai tarjouksesta todella edullisesti. Samalla lohesta tuli keskeinen ruoka niin kotona kuin ravintoloiden lounasruokailuissakin. Kehityksessä oli paljon hyvää. Suomalaiset tottuivat syömään enemmän kalaa. Lohi on terveellistä ruokaa ja lohen ohella muutkin kalat saivat lisää suosiota.

Nyt norjalaisen lohen hinta on noussut huippuunsa. Chilen rannikolla levälautat ovat tappaneet viljeltyjä lohia ja maailmanmarkkinoilla Norjan lohen kysyntä on noussut ja hinta sen seurauksena. Suomessa lohen hinta on jo sellainen, ettei sitä enää osteta lounasruokailuihin. Tämä tietää norjalaisen lohen kysynnän jyrkkää laskua Suomessa. Kotimaisella lohella ja muillakin kalalajeilla on nyt mahdollisuutensa, mutta ne ovat kalliita ruokia. Silakoita saattaa edelleen löytää lounaspaikoistakin.

Jos norjan lohen kallistuminen vähentää suomalaisten kalansyöntiä on sillä negatiivisia vaikutuksia jopa kansanterveyteen. Kalaruokien suosiota tulisikin vaalia vaikka lohen käyttö vähenisikin. Todennäköisesti kallis lohi on tullut jäädäkseen. Huomio tulisikin nyt suunnata mainioiden kotimaisten kalojen käyttöön. Silakka, siika, ahven, kuha, hauki, made, kampela ja monet muut kotimaiset kalat ovat maukasta ja terveellistä syötävää. Aiemmin roskakaloina pidetyistä särjistäkin on kehitetty mitä mainiointa syötävää.

Kotimaisen lohen, taimenen, nieriän ja kirjolohen käyttöön noussut hintataso antaa jopa aiempaa paremmat mahdollisuudet. On vain ymmärrettävä, ettei kyseessä ole mikään halpisruoka. Esimerkiksi kirjolohen kuivanmaan kasvattamoille hintatilanne antaa kilpailuvaltin. Kallis ja ekologisesti kestävä tuotantotapa ei ole enää hinnankaan kannalta kilpailueste.

Kalankäyttö kaipaa kuitenkin edelleen paljon kannustusta. Suomella on pitkän merellisen rantalinjan ja tuhansien järvien ansiosta luontaiset edellytykset kalastusvaltioksi. Ammattikalastajien määrän on kuitenkin annettu supistua varsin pieneksi. Kotimaisten luonnonkalojen käytön pullonkaula onkin heti ketjun alkupäässä. Kalaa ei saada tarpeeksi. Julkisen vallan tulisikin nyt toimia kaikin keinoin ammattikalastuksen helpottamiseksi. Usein tueksi riittäisi turhan byrokratian ja kieltojen poistaminen.

Kotimaisen kalan, niin luonnonkalan kuin kasvatetunkin kalan, käytön lisääminen on järkevää niin kansantaloudellisesti kuin kansanterveydellisestikin. Kyseessä on siis tärkeä yhteiskunnallinen asia. Yksilön kannalta kalan syöminen on hyvä valinta. Taannoisen pääministerimme Harri Holkerin slogan ”syökää silakkaa” on taas mitä ajankohtaisin.

Linkki Iltalehden pääkirjoitukseen