Lohikunta Oy, Juhana Herttuan puistokatu 18, 20100 Turku
+358 207 479 540

Ajankohtaista

Norjalaista

Norjalaista lohta 450.000 eurolla päivässä Norjan vientitilastojen mukaan tuoretta norjalaista lohta lähetettiin vuonna 2018 Suomeen kaikkiaan lähes 26,5 miljoonaa kiloa. Viennin arvo oli euroissa lähes 164 miljoonaa. Norjalaisen lohen tuonnin määrä on siis keskimäärin yli puoli miljoonaa kiloa ja arvoltaan yli kolme miljoonaa euroa viikossa. Tai vastaavasti yli 72,5 tonnia ja lähes 450.000 euroa joka ikinen…
Read more

Vesiviljelystrategia jumissa

Vesiviljelystrategia puolivälissään täysjumissa Vesiviljelystrategia 2022 hyväksyttiin valtioneuvoston periaatepäätöksenä 4.12.2014. Strategian juhlallisena tavoitteena oli nostaa Manner-Suomen vesiviljelyn määrä vuoteen 2022 mennessä vähintään 20 miljoonaan kiloon vuodessa. Nyt kun strategian hyväksymisestä on kulunut neljä vuotta ja strategian toteutusaika on jo puolessa välissään, on hyvä arvioida tähän mennessä tapahtunutta kehitystä Luken julkaisemien tilastojen valossa. Vuonna 2014 Suomen ruokakalantuotannon…
Read more

Musta perjantai

Kotimaiselle kirjolohelle todellinen musta perjantai Suomessa eletään parhaillaan kotimaisen kirjolohen kiivainta perkuusesonkia. Kuuma kesä verotti kirjolohen kasvua, mutta onneksi leuto syksy antoi mahdollisuuden ruokkia kalaa pidempään. Niinpä kasvattajilla on nyt hyvänkokoista ja laadukasta kirjolohta perattavanaan. Luulisi että kaupatkin ovat mielissään, kun kotimaista kalaa on taas reilusti saatavilla. Mutta eipä mitään. Toinen kahdesta isosta kauppaketjusta tuo…
Read more

Lohesta työtä

Kenen lohta syöt, sille työtä annat Euroopan komission viimevuotisessa kyselytutkimuksessa selvitettiin eri maiden kalankulutustottumuksia. Suomalaisista kuluttajista peräti 63 prosenttia ilmoitti asettavansa kotimaiset kalatuotteet etusijalle. Silti vain noin kuudesosa Suomessa käytettävästä elintarvikekalasta on kotimaista. Kauppojen kalatiskit täyttyvät nyt ulkomaisesta kalasta. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista ei kalaa ostaessaan edes tiedä sen alkuperää. Tutkimuksen tulos on…
Read more

AL 15.9.2018

Kotimaista kalankasvatusta lisättävä huomattavasti On todella hienoa, että kotimaisen ruuantuotannon kannattavuuden parantamista on ryhdytty selvittämään. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että ruokaa tuotetaan muuallakin kuin maalla. Maailmanlaajuisesti kasvuvauhti on kaikkein voimakkainta kalantuotannossa. Kalan kysyntä kasvaa jopa kaksi miljardia kiloa vuodessa. Suomessa kalankasvatus ei kehity kysynnän mukana. Meillä kalan kulutuksen kasvu tulee nyt yksinomaan tuontikalasta. Kalan vuotuinen…
Read more

TS 17.7.2018

Kalan kysynnän kasvu tuonnin varassa Kalan kulutus on maailmanlaajuisesti kovassa kasvussa. Suomessakin kalan kysyntä on kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana. Vielä 1990 -luvun alussa Suomessa kasvatettiin kirjolohta lähes 20 miljoonaa kiloa vuodessa. Tuontia ei tarvittu, vaan kotimainen kasvatus riitti tyydyttämään markkinoiden tarpeen. Nykyisin kirjolohen kasvatus on rajoitusten jälkeen vakiintunut 12 – 14 miljoonaan kiloon vuodessa.…
Read more

Tiedote 4.7.2018

EU-parlamentin tavoitteena kilpailukykyinen eurooppalainen vesiviljely Euroopan parlamentti on 12.6.2018 hyväksynyt päätöslauselman aiheesta ”tavoitteena kestävä ja kilpailukykyinen eurooppalainen vesiviljelyala: nykytilanne ja tulevat haasteet”. Alla on muutama vesiviljelyalan kannalta merkittävä poiminta lauselmasta. Parlamentti toteaa, että hyvistä aikomuksista ja ponnisteluista huolimatta vesiviljelyala polkee EU:ssa paikallaan, kun se muualla maailmassa kasvaa yhä nopeammin. Vesiviljelytuotannon arvioidaankin kattavan EU:ssa vain 10 prosenttia…
Read more

Tuonti kasvaa

Tuonti lisääntyy, kotimainen kasvatus ei Viime vuonna norjalaista lohta tuotiin Suomeen ruokakalaksi kaikkiaan lähes 27,5 miljoonaa kiloa. Lisäksi norjalaista lohta kulki Suomen kautta sellaisenaan vientiin 15 miljoonaa kiloa. Kokonaistuonnin rahallinen arvo oli musertavat 256,5 miljoonaa euroa. Myös Ruotsista tuotiin viime vuonna kirjolohta Suomeen yli 9,3 miljoonaa kiloa. Luken tuoreen uutisen mukaan kotimaisen kirjolohen kasvatus pysyi…
Read more

TS 23.4.2018

Viikon yritys Lohikunta tekee itseään tykö Marianne Mäkitalo Turun Sanomat Turun sataman alueella sijaitsevassa Lohikunnassa käsitellään kalaa noin puolitoista miljoonaa kiloa vuodessa. Nyt yritys on perustanut tuotantotilansa yhteyteen myös tehtaanmyymälän. Kotimaisen kirjolohen kasvattajien osuuskunta on toiminut Turussa vuodesta 1975 lähtien. Tästä huolimatta Lohikunta voi olla suurelle yleisölle tuntematon tuotantolaitos. Tämä on yksi syistä, joiden vuoksi…
Read more

Avajaiset

Myymälä avataan 26.3. Lohikunta avaa Turussa sijaitsevan kalanjalostuslaitoksensa yhteyteen Lohimyymälän. Avajaisia vietetään 26.3. klo 10. Myymälässä on tarjolla tuoretta kirjolohta kokonaisena sekä fileinä ja annospaloina. Lisäksi on tarjolla savustettua ja loimutettua kirjolohta sekä kirjolohipihvejä ja -pyöryköitä. Pakasteina on tarjolla mm. kirjolohen mätiä ja kirjolohisuikaleita. Kirjolohituotteiden valikoima tulee kevään mittaan vielä laajenemaan. Myymälässä tarjotaan asiakkaille myös pikkupurtavaa…
Read more